Nak buat lemang atau meriam ?. Tentunya bambu atau buluh lah digunakan sebagai bahannya. Pada masa kini, memang sukar untuk mendapatkan bambu atau buluh. Kita perlu menjelajah dan meredah hutan untuk mendapatkan buluh atau bambu ni.
Buluh atau nama botaninya Bambusa sp. merupakan tumbuhan yang banyak terdapat di ASEAN. Terdapat bahagian pokok buluh yang boleh diambil untuk dijadikan makanan. Rebung buluh sering diambil dan di peram / jeruk dan dijadikan bahan masakan yang sungguh sedap.
Buluh merupakan sejenis tumbuhan jenis rumput, juga dikenali sebagai aur, atau bambu.
Di Malaysia terdapat pelbagai jenis buluh, antaranya adalah:-
- buluh akar
- buluh batu/tumpat
- buluh betung
- buluh cina
- buluh duri
- buluh gading
- buluh kasap
- buluh minyak/padang
- buluh peleting
- buluh perindu
- buluh sembilang
- Buluh lemang
Jenis buluh (nama daerah, mungkin merujuk spesies yang sama)
- Buluh akar
- Buluh aloh bukit
- Buluh anap
- Buluh aur
- Buluh beti
- Buluh beting
- Buluh betong
- Buluh bisa
- Buluh buta
- Buluh dinding
- Buluh duri
- Buluh galah
- Buluh hantu
- Buluh kapur
- Buluh kasap
- Buluh lemang
- Buluh lumpit
- Buluh lumpit kecil
- Buluh minyak
- Buluh nipis
- Buluh padi
- Buluh pagar
- Buluh pahit
- Buluh pelang
- Buluh perindu
- Buluh raga
- Buluh rayah
- Buluh semantan
- Buluh semeliang
- Buluh semeyeh
- Buluh sumbiling
- Buluh sumpitan
- Buluh telor
- Buluh tikus
- Buluh tumpat
Tiada ulasan:
Catat Ulasan